Publikace

SETINY – Bohumila Grögerová

Hana Nováková, Pavel Novotný, Ladislav Šerý (ed.), grafická úprava Helena Šantavá

SETINY – Bohumila Grögerová

Edice / typ: Knižní katalog k výstavě
Nakladatel: Památník národního písemnictví
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Počet stran: 184
Vazba: Tvrdá
Obrazová příloha: ano
Rozměr: mm
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-87376-80-5
Cena: 190 Kč

Úvodní text katalogu k výstavě SETINY, uspořádané ke 100. výročí narození Bohumily Grögerové, je osobně laděné vyznání Hany Novákové, která s autorkou čtyři roky natáčela její filmový portrét. Upozorňuje zejména na to, jak se napříč jejím dílem projevuje tušení prostupnosti světa, v němž vlastní osud nelze myslet bez vědomí jiných osudů. V hlavním textu nazvaném Pokušení jazyka se Ladislav Šerý věnuje problematice různých přístupů k fenoménu řeči, který lze chápat z více hledisek: z pohledu reprezentace, tedy vytváření smyslu, který je vždy nějakým způsobem konstruován; z pohledu dějin, neustále produkovaných ex post na základě společenských, politických a mocenských diskursů; z hlediska kultury, vytvářející sofistikované soustavy mýtů, jejichž hlavním nositelem je jazyk; z pohledu moci jako vládnoucího principu, který předchází a zakládá ekonomickou nerovnost; z hlediska těla, tedy bezprostředně prožívané zkušenosti, která každého začleňuje do kontextu veškerého organického života; jako pokušení svobody, za niž se nemusí ničím platit; a konečně z hlediska samotné literatury, jejímž osudem je sebereflexe, masochistické sebezpytování a odhalování vlastních iluzí.  

Pavel Novotný se zabývá fonickými básněmi a rozhlasovými hrami Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala, jež představují polozapomenutou kapitolu jejich tvorby, přestože jde o originální, vyzrálá a inovativní díla. Postupy literárního konkretismu jsou v nich přenášeny do nového auditivního média, a produktivně přitom pracují s fenoménem stereofonie. V souladu s estetikou experimentální literatury přitom spoléhají na aktivního posluchače, který je schopen naznačené významy a situace sám dále dotvářet. Oba autoři dokazují, že experimentální literatura nemusí být nutně jen jakousi formalistní hříčkou (jak jí bylo často vyčítáno), ale může se dostávat do míst, kam tradiční literární dílo nedosáhne. Je to svět, jehož hranice jsou definovány hranicemi jazyka. 

Katalog obsahuje bohatou obrazovou přílohu fotografií a vlastních rukopisů Bohumily Grögerové, uložených v Literárním archivu PNP. Vyšlo jako doprovodná publikace k výstavě SETINY – Bohumila Grögerová, kterou pořádá Památník národního písemnictví ve spolupráci s kulturním čtrnáctideníkem A2.