8. 10. 2024

Toužimský & Moravec - příběh nakladatelství 8.10.

Slavnostní uvedení a autogramiáda knihy Toužimský & Moravec, příběh nakladatelství, první publikace, která detailně zpracovává historii tohoto prvorepublikového nakladatelství dobrodružné literatury. Výsledek studia v mnoha archivech a dalších paměťových institucích i rozhovorů s pamětníky a sběrateli, ale především s potomky původních majitelů firmy.

Jednotlivé kapitoly sledují nezbytný žánrový kontext, dále chronologicky životní peripetie Jana Toužimského (1898–1980) a Jaroslava Moravce (1900–1974), jejich samostatné nakladatelské aktivity, vznik legendární firmy, autorizační spory týkající se románů Karla Maye, mapují slavné edice jako například S puškou a lassem nebo sledují publikační spolupráci s významnými osobnostmi české historie či jejich rodinnými příslušníky (například E. S. Vráz, A. V. Frič, E. Štorch, J. M. Troska, J. Augusta, E. Holub).
Dále kniha prezentuje vydávání spisů významných autorů světové dobrodružné literatury (J. London, E. R. Burroughs, W. E. Johns) a představuje vybrané spolupracovníky firmy, nevydané tituly nebo další významné, popřípadě minoritní edice atd. Badatelé pak jistě ocení seznamy vydaných knih.

Knihu uvedou její autoři Vladimír Prokop, který k tématu nabídne malou přednášku, a Michal Moravec, vnuk nakladatele Jaroslava Moravce.

Začátek v 17 hodin. Vstup zdarma 

antispam